Illustration.

Preklinsk forskning

Lactobacillus reuteri är som en god granne, artig och vänlig

Redan år 2000 började professor James Versalovic vid Baylor College of Medicine i Huston i USA intressera sig för Lactobacillus reuteri. Här berättar han om sin forskning.

Vad är det som gör Lactobacillus reuteri så intressant?
Lactobacillus reuteri är fascinerande eftersom det är en bakterie som finns naturligt hos många fågelarter och däggdjur, såsom människan. Det är en skicklig kolonisatör som verkar vara vänlig mot sina mikrobiella grannar. Som en artig och vänlig vän håller Lactobacillus reuteri igång samtalet mellan värd och bakterier utan att invadera värden eller dominera bland bakterierna. Lactobacillus reuteri är helt enkelt inte en översittare utan en god granne.

Vilken är den mest spännande upptäckt om Lactobacillus reuteri du och din grupp har gjort?
Det var upptäckten att Lactobacillus reuteri genererar histamin och att detta histamin kan hämma tarminflammation hos däggdjur.

Vad fokuserar du och gruppen på nu?
Vi studerar ämnesomsättning via probiotiska bakterier och hur till exempel histamin kan påverka immunsystemet och nervsystemets funktioner.

Vad hoppas ni hitta svar på i framtiden?
Vi hoppas kunna selektera ut stammar av Lactobacillus reuteri som hämmar kronisk tarminflammation. Vi vill också ta reda på om man med hjälp av en kombination av livsmedel kan förbättra effekten av probiotika, till exempel Lactobacillus reuteri, för att främja hälsan.

BioGaia årsredovisning 2016